Sedm výrobků z Libereckého kraje je Regionální potravinou

Dalších sedm výrobků z Libereckého kraje získalo označení Regionální potravina. Značku tak v kraji nese už 27 produktů. Ve čtvrtém ročníku soutěže financované ministerstvem zemědělství hodnotila porota 45 výrobků od 17 potravinářských firem. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení bylo v kategorii sýrů a v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků, sdělila ČTK Vladimíra Pachlová z Regionální agrární komory Libereckého kraje, která soutěž organizuje. 

Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele by měla být značka garancí, že jde o produkty, v nichž je nejméně 70 procent místních surovin. Předání certifikátů se uskuteční tradičně při Dni regionálních potravin Libereckého kraje, který bude 4. října v Liberci. 

Výrobky hodnotila osmičlenná porota, k udělení značky doporučila Bělskou čertovu klobásu od společnosti Podkrkonošská uzenina, Jizerskohorský přírodní sýr Jako od babičky z malé mlékárny Jiřího Vrkoslava, Bio ovčí mléko z farmy Josefa Pulíčka nebo Mini svatební koláčky z Pekařství u Drahušky. Regionální potravinou je i kysané zelí ze společnosti Samir a lahodné ovocné sorbety od firmy Heinrich Valentin Schwarzkopf. 
    
Označení Regionální potravina získala i čerstvá novinka z Pivovaru Rohozec - tmavá desítka Rohozec X. "Už měsíc ji dodáváme v sudech a teď jsme ji začali plnit i do lahví," řekl dnes ČTK ředitel pivovaru František Jungmann. Černá desítka doplnila sortiment výrobků pivovaru, který spotřebitelům nabízí nejen pivo od desítky po třináctku, řezané a malinový speciál, ale v sudech dodává i tři druhy tradičních limonád - černou, pomerančovou a malinovou. "Všechny jsou bez umělých sladidel, jsou chuťově lepší než ty s umělými sladidly," dodal Jungmann. 
 
zdroj: ČTK