NAKYSLÁ REBARBORA SKVĚLE OZVLÁŠTNÍ NEJEN MOUČNÍKY

Rebarbora pochází z Číny a Mongolska, ale v Evropě se stala oblíbenou až v 18. století. Rebarbora v sobě má velké množství minerálů, jako je železo, jód, hořčík, draslík, fosfor a další. Najdeme v ní také vitamíny skupiny B, kyseliny citronovou a jablečnou. Určitě potěší i fakt, že na sebe váže tuk, a tím pomáhá v boji s nadváhou a také přispívá k detoxikaci organismu.

Rebarbora je ovšem zelenina dvou tváří. V opravdu malém množství pomáhá při průjmech, ale naopak ve větším má projímavé účinky. Obsahuje kyselinu šťavelovou, která ve větším množství tělu škodí, proto se jí jen řapíky listů, které obsahují méně kyseliny než třeba listy. Rebarboře by se proto měli vyhnout lidé trpící potížemi s ledvinami, žaludkem či močovým měchýřem a také kojící a nastávající maminky.

Z řapíků listů rebarbory lze připravit opravdu lahodné pokrmy. Díky své nakyslé chuti se skvěle hodí do buchet nebo koláčů, které se dají dochutit i tvarohem, případně jako náplň do sladkých knedlíků, součást ovocných polévek nebo do zavařenin a kompotů. Při přípravě rebarbory byste neměli používat hliníkové nádobí, protože kyselina šťavelová reaguje s hliníkem a uvolňuje ho zeleniny. Rebarboru si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.